גישות חדשות לשימוש בסנסולה בקרב אוכלוסיות טיפול שונות

השימוש ההולך ומתרחב של הסנסולה ברחבי העולם, במגוון של טיפולים בקרב אוכלוסיות טיפול שונות, מביא עמו הכרה ביתרונותיה של הסנסולה וכן המלצות לשיטות עבודה חדשות עם כלי זה.

לדוגמא, כתב העת האמריקאי MusicWorx העוסק בטיפול במוסיקה, פרסם את תוצאות עבודתן של שתי מטפלות במוסיקה, הגב' נואל פדרסון (Noelle Pederson) מאוניברסיטת צפון דקוטה והגב' רבקה ואודרול (Rebecca Vaudreuil) מאוניברסיטת הרוורד, אשר נקטו בשיטות עבודה חדשות שבהן השתמשו בסנסולה בעבודתן עם אוכלוסיות טיפול שונות בארה"ב וברחבי העולם, כגון מטופלים בעלי פגיעות מוח טראומטיות, דיירי הוספיס, חירשים ובעלי מגבלות שמיעה, מאושפזים בבתי-חולים ובעלי צרכים מיוחדים.


Noelle Pederson
MT–BC, NICU–MT
University of North Dakota, Grand Forks, ND

Rebecca Vaudreuil
NICU–MT, NMT, MT–BC
Harvard University, Cambridge, MA

 

 מטופלים בעלי פגיעות מוח טראומטיות

הגברת פדרסון טיפלה בבעלי פגיעות מוחיות. לדבריה, מטופלים אלו סובלים מרמות שונות של פגיעות תפקודיות והסנסולה מתאימה לטיפול בהם כיוון שהיא ניתנת לנגינה בקשת רחבה של רמות תפקוד, הודות לקלות שבה ניתן לנגן בסנסולה והודות לכך שהיא מפתחת מוטוריקה עדינה וגסה גם יחד.

גב' פדרסון דיווחה כי בטיפול קבוצתי, המטופלים מנגנים בסנסולה לפי תור ע"פ סימון מהמטפל. לדבריה, הסנסולה מסייעת בשיפור התקשורת ובליכוד הקבוצה, וכן היא מעודדת יצירתיות בזכות העובדה שהיא ידידותית לאלתור במהלך הניגון. כך לדבריה, הסנסולה משמשת כאלטרנטיבה לביטוי עצמי באוכלוסיות טיפול שונות.

בנוסף הסבירה גב' פדרסון שהצליל הנעים של הסנסולה מביא לרגיעה בקרב המטופלים ושהודות למבנה של הסנסולה, מי שמנגן בה יכול לכוון את הצליל במרחב, כלפי איברים שונים בגופו, או כלפי משתתף אחר.

 

 

בטיפולים יחידניים, מסבירה פדרסון, ניתן לנגן בסנסולה בשילוב עם כלים אחרים והמוסיקה הנוצרת מסייעת לבטא מחשבות ורגשות בהיעדר מילים.
פדרסון מציעה ליזום 'שיחת סנסולה' לפי תור: כשאחד מנגן, האחר מקשיב, וכך המשתתפים משתפים ביניהם מחשבות ורגשות באופן מוסיקלי.
כמו כן היא מציעה ליזום 'מראת סנסולה': מטופל אחד מנגן קטע קצר ומטופל אחר מחקה את אותו הקטע.

 

 

עיסוי-רטט הוא שיטה נוספת להרגעה, שניתן לביצוע (ברשות המטופל) ע"י הנחת הסנסולה על גב המטופל תוך ניגון איטי כך שהרטט מעסה את עמוד השדרה והשרירים המקיפים אותו. באותו אופן ניתן גם לנגן מעל ראשו של המטופל . גב' פדרסון מסבירה כי הסנסולה בעלת משקל קל וגם קלה לניגון ולכן מאפשרת למטפל להנחות את המטופל בתרגילי ההרפיה בזמן שהמטפל מנגן בסנסולה על גבו/ראשו של המטופל.

 

 

 סנסולה בקמבודיה

גב' פדרסון התנדבה בארגון עולמי ללא מטרת רווח בשם Resounding Joy’s ('אושר מהדהד'), שבמסגרתו היא נסעה לקמבודיה עם צוות של מנתחי לב כדי לבצע בעשרות תינוקות וילדים קטנים את ניתוח ה- Ductus Arteriosis (מום מולד שבו אחד העורקים בלב אינו נסגר מעצמו לאחר הלידה).

בשליחות זו תפקיד המטפלים במוסיקה היה מאוד חשוב: המנתחים הבהירו למטפלים כי חשוב מאוד שהמנותחים לא יפתחו יתר לחץ דם בעקבות הניתוח, לכן המטפלים התמקדו בהרגעה, בשיכוך כאב ובהסחת דעתם של המנותחים מסביבת בית החולים. הם הכינו תכנית טיפול מסודרת, מבוקרת ומתועדת היטב, וכך גב' פדרסון סיכמה את דיווחה על הפעילות הזו:

"הצוות הרפואי נדהם כשקצב פעימות הלב של מטופל ירד מ 146 ל-107 תוך שעה של טיפול בסנסולה..".

 

 

במסגרת ארגון Resounding Joy’s הגב' פדרסון הובילה תכנית בשם Resounding Joy’s Sound Minds - תכנית שיוזמת התערבות מוקדמת בקרב הורים טרם זמנם (עד גיל 19) במטרה לחזק את הקשר בין אותם הורים צעירים לתינוקות שלהם. תכנית זו עושה שימוש במוסיקה כדי לסייע בהתפתחות הילדים של אותם הורים צעירים, ובה בעת ללמד את האימהות הצעירות כיצד להשתמש במוסיקה כדי להרגיע ולפתח את ילדיהן.

על השימוש בסנסולה במסגרת פעילות זו דיווחה הגב' פדרסון כך:

"הסנסולה מצויינת עם האוכלוסייה הזו, מדהים לראות את האימהות הצעירות מבינות שהן עצמן מרגיעות את הילדים שלהן ע"י ניגון בסנסולה.."

"התינוקות הביטו באימהות שלהן במבט מתפלא כשהעפעפיים שלהם נעשים כבדים עד שהם נרדמים".

"המוסיקה גם יצרה קשר בין האימהות, בעוד אחת האימהות הצעירות מנגנת בסנסולה, האימהות האחרות מחזיקות, מנענעות ומרגיעות את התינוקות שלהן".

 

 סנסולה בג'מייקה

הגברת ואודרול הגיעה בשנת 2010 לג'מייקה במסגרת ארגון JAFSP כדי לסייע לאוכלוסייה המקומית החלשה הסובלת מתנאים ירודים, בפרט משירותי רפואה ירודים. לדבריה, רבים מהמטופלים במקום סובלים מהזנחה ממושכת של סכרת, חלקם סובלים מעיוורון, שיתוק, איברים קטועים, כאבים חזקים, מצוקה רגשית קשה, ועוד. הגב' ואודרול דיווחה כיצד היא וצוותה השתמשו בסנסולה במסגרת פעילות זו, בבתי-חולים, במרפאות ובבתי ספר לנערים חירשים ולקויי שמיעה.

היא הסבירה שהסנסולה שימשה להרגעה ולגירוי פיזי, כיוון שעקב ההזנחה באותם מטופלים, מגע פיזי יכול להכאיב להם. לדבריה, הצליל והרטט של הסנסולה שימשו כאמצעי לגירוי גופני במבוגרים הסובלים מכאב כרוני.

 

 

באשר לטיפול בחירשים דיווחה גב' ואודרול כי הסנסולה שימשה כאמצעי ליצירת ויברציות קוליות, הן ישירות והן באמצעות תהודה ממרחק:

"כשמנגנים בסנסולה מעל ראשיהם ואזניהם, הם מרגישים את הרטט של הסנסולה".

"כשהמטופלים מכוונים את הסנסולה אל גופם בזמן שהם מנגנים בה, הם מסוגלים לחוש את מה שהחירשות מונעת מהם לשמוע, וכך התלמידים החרשים יכולים לנגן בסנסולה ולהרגיש את המוסיקה שהם בעצמם יוצרים".

 

 

הניגון בסנסולה אינו דורש כל ידע או ניסיון מוסיקלי!
צלילי הסנסולה עמוקים ומתמשכים, ומשתלבים זה בזה בהרמוניה מושלמת.
הסנסולה היא פרי פיתוח של חברת HOKEMA גרמניה, היא מיוצרת בחברת HOKEMA בעבודת יד נקייה ומדוייקת ובעזרת חומרים איכותיים ביותר.